Špecifické výhody probiotík pre ženy s PCOS

Špecifické výhody probiotík pre ženy s PCOS

Množstvo štúdií zistilo, že suplementácia probiotík, by mohla mať pozitívne účinky na zlepšenie hormonálnej rovnováhy a na niektoré problémy spojené s PCOS, ako je citlivosť na inzulín, zápal a produkcia CRP, takže by mohla veľmi dobre pomôcť s nežiadúcimi symptómami spojenými s PCOS (syndrómom polycystických vaječníkov). V dôsledku toho by to mohlo viesť aj k zlepšeniu plodnosti.

Probiotiká sú už dlho známe ako dôležití partneri pri udržiavaní zdravia čriev. Kvalitné probiotiká môžu pomôcť pri procese premeny prijímanej potravy na látky, ktoré sú organizmu vlastné a pri stimulácii imunitného systému.

Vedeli ste, že v  črevnom systéme človeka je 70-80 % jeho celkového imunitného systému a jeho črevná mikroflóra váži viac ako 1 kg?

Mikroflóra v našich črevách zohráva obrovskú úlohu v mnohých aspektoch nášho zdravia:

  • produkuje vitamíny B vrátane biotínu a kyseliny listovej (dôležité na zmiernenie vypadávania vlasov),
  • zvyšuje vstrebávanie minerálov vrátane vápnika, železa, horčíka, mangánu, vitamínu D a zinku,
  • rozkladá a obnovuje hormóny (ako je androgén a estrogén),
  • podporuje zdravú hmotnosť a metabolizmus,
  • pomáha kontrolovať zápal.
  • Hormonálne zdravie a probiotiká
    Probiotiká sa nachádzajú v našich ústach, črevách, močových cestách, vagíne, či koži. Sú rozhodujúce pre udržanie zdravia čriev, imunitného systému a kontrolu zápalu. Pre tie z nás, ktoré trpia PCOS majú špecifické výhody:
    1. Podporujú celkové zdravie čriev a imunitného systému tým, že udržujú steny čreva silné a menej priepustné.
    2. Kvalitné probiotikum môže pomôcť vyrovnať hladinu cukru v krvi a znížiť inzulínovú rezistenciu.
    3. Vaginálne zdravie: bakteriálna vaginóza, kvasinková infekcia a infekcia močových ciest sú vaginálne problémy, ktorým vo veľkej miere vie pomôcť zdravý črevný mikrobióm.

     

    Ako je prepojené zdravie mikrobiómu a PCOS?

    V podstate to začína zápalom, ktorý je jedným z hlavných príznakov PCOS. Dve najčastejšie zápalové potraviny, ktoré môžu podporovať niektoré z vašich príznakov, sú lepok a mliečne výrobky. Zakaždým, keď zješ lepok, v čreve sa vytvoria malé slzičky, nazýva sa to aj „priepustné črevo“. To umožňuje časticiam dostať sa do krvného obehu, čím vzniká chronický zápal. Ak si citlivá na lepok, môžeš mať výraznú imunitnú odpoveď, ako sú bolesti hlavy, kĺbov, priberanie na váhe, únava, akné a samozrejme tráviace problémy.

     

     

     

     

     

     

     

     

     Zápal preťažuje systém nadobličiek. Všetok tento zápal vysiela do mozgu správu, že s telom nie je niečo v poriadku, čo zvyšuje úroveň stresu. Na zmiernenie zápalu systém nadobličiek vyplavuje viac kortizolu a iných hormónov. Snaží sa bojovať proti vnímanej hrozbe (zápalu), ale v skutočnosti všetko zhoršuje a cítiš sa viac unavená.

    Extra hormóny zvyšujú glukózovú a inzulínovú rezistenciu. Všetok ten kortizol, estrogén, progesterón, testosterón a ďalšie stresové a pohlavné hormóny, ktoré v tele stúpajú, znižuje schopnosť zvládnuť glukózu. Vysoké hladiny glukózy v priebehu času zvyšujú odolnosť voči inzulínu. To všetko potom zvyšuje riziku cukrovky a kritických srdcových chorôb.

     

    Spôsoby ako zlepšenie zdravia mikrobiómu:

    • vyradenie zápalových potravín,
    • užívanie vitamínu A a kvalitných probiotík,
    • konzumácia ovocia, zeleniny, fermetovaných potravín a polyfenolov (najznámejšie sú antioxidanty),
    • stravovanie sa s ohľadom na počet prijatých sacharidov,
    • dobrá ústna hygiena.

    Črevný mikrobióm vždy potrebuje vhodnú rovnováhu medzi dobrými a zlými baktériami. Keď telo stratí príliš veľa dobrých baktérií, začne sa to prejavovať rôznymi negatívnymi príznaky.

     

    Zoznam niektorých potravín obsahujúcich probiotiká:

    • jogurty,
    • miso,
    • fermentovaná zelenina ako napr. kimchi,
    • kyslá kapusta,
    • tempeh,
    • kombucha.

     

     

    Použité zdroje:
    Probiotic effects on sexual function in women with polycystic ovary syndrome: a double blinded randomized controlled trial - PMC (nih.gov)
    Therapy with probiotics and synbiotics for polycystic ovarian syndrome: a systematic review and meta-analysis - PubMed (nih.gov)
    Vitamin D and probiotic co-supplementation affects mental health, hormonal, inflammatory and oxidative stress parameters in women with polycystic ovary syndrome | Journal of Ovarian Research | Full Text (biomedcentral.com)
    Natural Treatment PCOS: 30 Ways to Help Hormones, Insulin, and More (healthline.com)
    Health benefits of probiotics for PCOS - PCOS Nutrition Center
    Späť na blog

    Pridať komentár

    Upozorňujeme, že komentáre musia byť pred publikovaním schválené.