TOP 5 doplnok výživy pre zvýšenie šance otehotnenia

TOP 5 doplnok výživy pre zvýšenie šance otehotnenia

Keď sa pokúšate otehotnieť, často existuje veľa faktorov, ktoré sú mimo vašej kontroly, vrátane vášho veku, genetiky a anamnézy spolu so zdravím vášho partnera. 
Našťastie existuje aj veľa vecí, ktoré môžete ovládať, vrátane uistenia sa, že máte dostatok živín potrebných na podporu reprodukčného zdravia a zabezpečenie tak zdravý priebeh tehotenstva.

Nižšie nájdete výber 5 TOP doplnkov stravy vhodné pre ženy, ktoré môžu ovplyvniť reprodukčné zdravie, ako aj niekoľko ďalších faktorov, ktoré môžu ovplyvniť vašu plodnosť. 
 
Ako výživa ovplyvňuje ženskú plodnosť? 
Plodnosť ovplyvňuje množstvo faktorov, vrátane toho, čo si naložíte na tanier. Hoci je potrebný ďalší výskum na pochopenie komplexného prepojenia medzi stravou a reprodukčným zdravím, štúdie ukazujú, že určité živiny môžu ovplyvniť implantáciu, kvalitu vajíčok a ovuláciu, z ktorých všetky zohrávajú kľúčovú úlohu v plodnosti. Suplementácia môže tiež zabrániť nedostatku živín a znížiť oxidačný stres, čo má za následok kratší čas na otehotnenie a zvýšené šance na počatie. 
 
Výživa hrá dôležitú úlohu aj po otehotnení – mnohé mikroživiny podporujú rast a vývoj plodu a zlepšujú výsledky tehotenstva. 

 Ako podporiť plodnosť u žien

1. Vitamín B9 – pre vysvetlenie a ozrejmenie tohto vitamínu, ktorý si mnoho ľudí splieta. Ide o to, že kyselina listová (najčastejšie používaná v doplnkoch stravy) je neaktívna forma vitamínu B9, musí si ju potom pečeň premeniť na aktívnu formu a keďže tento proces je veľmi pomalý, nemôžeme sa na tieto formy spoliehať.  

Dokonca je mnoho ľudí, ktorí majú mutáciu génu MTHFR, ktorá sa neprejavuje žiadnymi viditeľnými príznakmi a dá sa diagnostikovať iba špeciálnymi krvnými testmi na vyžiadanie. Pokiaľ žena trpí touto mutáciou, enzým tak nie je schopný plniť svoju funkciu (či už čiastočne alebo na 100%). To môže byť tiež dôvod, prečo sa párom nedarí otehotnieť, alebo donosiť bábätko. Preto pri snahe o otehotnenie a aj počas tehotenstva hľadajte doplnky stravy, kde je kyselina listová v aktívnej methylovanej forme. Vstupuje tak do organizmu bez nutnosti aktivácie. Je zaujímavé, že kyselina listová tiež dokázala zvýšiť šance na počatie, najmä u žien s nepravidelným cyklom. 

Tento vitamín pomáha pri bunkovom metabolizme a tvorbe nových buniek v našom tele. Jedna štúdia o suplementácii pre ženy, ktoré sa pokúšali otehotnieť, zistila, že používanie doplnku vitamínu B9 u žien podstupujúcich IVF pomohlo optimalizovať dráhu homocysteínu vo folikulárnej tekutine, čo bolo spojené s lepšou kvalitou embryí a väčšou pravdepodobnosťou otehotnenia; 2-násobné zvýšenie monofolikulárneho tekutého folátu bolo spojené s 3,3-krát vyššou pravdepodobnosťou otehotnenia. 

2. Inozitol (Myo a D-chiro) - vo vzťahu k ženskej plodnosti sa preukázalo, že inozitoly uľahčujú ovulačné procesy prostredníctvom inzulín-senzibilizačného účinku. Okrem toho sa zistilo, že myoinozitol má pozitívny vplyv na dozrievanie a kvalitu oocytov a vývoj embryí. Okrem toho sa ukázalo, že denné užívanie 4 g myoinozitolu bolo účinné u žien podstupujúcich IVF. Je zaujímavé, že mnohí odborníci na plodnosť zastávajú teóriu, že vysoká hladina glukózy a inzulínu narúša normálnu ovuláciu a ženskú plodnosť a práve inozitol sa podieľa na chemickom prenose správ v mozgu, prispieva k štruktúram bunkových membrán, podieľa sa na signalizácii inzulínu, metabolizme glukózy a produkcii hormónov.   

3. Vitamín D -  je dôležitý nielen pre udržanie zdravia kostí a imunitného systému, ale môže sa podieľať aj na plodnosti. Štúdia v oblasti Fertility and Sterility zistila, že ženy s nízkou hladinou vitamínu D mali menšiu pravdepodobnosť otehotnenia v porovnaní so ženami s normálnou hladinou. Okrem toho nová metaanalýza z roku 2022 zistila, že nedostatok, či úplny deficit vitamínu D sú spojené s potratom. 

4. Omega 3 - Hoci sú omega-3 mastné kyseliny najznámejšie pre svoje pozitívne účinky na zdravie srdca a zápaly, môžu mať vplyv aj na plodnosť. Štúdie ukazujú, že tieto zdravé tuky môžu pomôcť vyrovnať hladiny reprodukčných hormónov, regulovať menštruáciu a zlepšiť kvalitu a implantáciu vajíčok. 

Vychutnať si niekoľko týždňových porcií tučných rýb, ako je losos, sardinky alebo tuniak, je skvelý spôsob, ako zvýšiť príjem omega-3 mastných kyselín. Ak pravidelne nejete ryby, zvážte namiesto toho užívanie doplnku z rybieho oleja alebo oleja z rias. 

5. CQ10 - Koenzým Q10 je typ antioxidantu, ktorý si telo prirodzene vytvára a nachádza sa v mnohých potravinách vrátane mäsa z orgánov a rýb. Niektoré štúdie zistili, že CoQ10 môže zlepšiť odpoveď vaječníkov a zvýšiť mieru počatia u žien, ktoré podstupujú liečbu neplodnosti. S pribúdajúcim vekom sa produkcia CoQ10 v tele spomaľuje, a preto je čoraz náročnejšie chrániť vajíčka pred oxidačným poškodením a pre ženy je ťažšie otehotnieť. Zistilo sa, že CoQ10 pomáha k zhrubnutiu výstelky maternice, nedostatočná výstelka je často príčinou neplodnosti u žien.  

Ďalšie odporúčané: 

  • vitamín C,
  • L-karnitín, 
  • selén,  
  • vitamín E.

Ak máte záujem o bylinnú podporu plodnosti, odporúčané sú napríklad tieto bylinky: 

  • drmek obyčajný/Vitex jahňací,
  • alchemilka,
  • rebríček, 
  • ľubovník bodkovaný, 
  • ďatelina lúčna, 
  • žíhľava, 
  • ashwagandha, 
  • sladké drievko, 
  • malinové listy, 
  • púpava koreň. 

Samozrejme strava nie je všetko, preto by som rada upozornila aj na ďalšie faktory, ktoré môžu ovplyvňovať plodnosť: 

  • cvičenie/byť aktívna - prechádzky, jóga (hormonálna jóga), tanec (brušné tance), pilates a iné. Nadmerné cvičenie s vysokou intenzitou sa u niektorých žien spája so zníženou plodnosťou, 
  • nájdite si čas na relax,
  • zníženie kofeínu počas dňa,
  • udržujte si zdravú váhu, 
  • vyhnite sa alkoholu a fajčeniu.

 

 

 

Použité zdroje: 
Cueto HT, et al. Folic Acid Supplementation and Fecundability: A Danish Prospective Cohort Study. Eur J Clin Nutr. 2016;70(1):66-71. 
Fung JL, et al. Association of Vitamin D Intake and Serum Levels with Fertility: Results From the Lifestyle and Fertility Study. Fertil Steril. 201;108(2):302–311. 
Tamblyn JA, Pilarski NSP, Markland AD, et al. Vitamin D and miscarriage: a systematic review and meta-analysis. Fertil Steril. 2022;118(1):111-122. 
Folic Acid Recommendations. Centers for Disease Control and Prevention. Accessed 8/11/2022. 
Gaskins AJ, Chavarro JE. Diet and Fertility: A Review. Am J Obstet Gynecol. 2018 ;218(4):379–389.   
LEECH, Joe. L-Methylfolate (5-MTHF): Your Must-Read Beginner’s Guide. 2021 
LACHKÝ, Jaroslav. Čo je epigenetika a ako pracuje. 2022 
Can Folic Acid For Fertility Help Us Conceive? | FINO (fertilityinstitute.com) 
Dietary Supplements for Female Infertility: A Critical Review of Their Composition - PMC (nih.gov) 
Fertility Supplements & Vitamins: An Evidence Based Review (cnyfertility.com) 
Chiu Y-H, et al. Serum Omega-3 Fatty Acids and Treatment Outcomes Among Women Undergoing Assisted Reproduction. Hum Reprod. 2018;33(1):156–165. 
Florou P, et al. Does Coenzyme Q10 Supplementation Improve Fertility Outcomes in Women Undergoing Assisted Reproductive Technology 

 

Späť na blog

Pridať komentár

Upozorňujeme, že komentáre musia byť pred publikovaním schválené.