Rozhovor s Kikou a jej skúsenosť s PCOS

Rozhovor s Kikou a jej skúsenosť s PCOS

„V prvom rade ti ďakujem veľmi pekne Nika za tento rozhovor, tvoj projekt Holi foli sledujem už dlhodobo, vlastne odkedy mi diagnostikovali syndróm polycystických vaječníkov (PCOS).
„Som rozhodne žena a užívam si to.“ —  Marilyn Monroe

Ako si prišla na to, že trpíš syndrómom polycystických vaječníkov? Spozorovala si sama nejaké typické príznaky?

Prvým signálom bolo pre mňa nepravidelnosť menštruačného cyklu, ktorá začala v mojich 12 rokoch. Následne nadmerné ochlpenie hlavne nad hornou perou, ale aj na rôznych častiach tela.

Akú skúsenosť máš s gynekológmi/lekármi v súvislosti s PCOS, ako dlho trvalo kým ti PCOS diagnostikovali?

Prvá návšteva gynekologickej ambulancie bola v mojich 20.rokoch, samozrejme, nepáčili sa doktorovi dátumy mojich cyklov a prvé čo, tak mi nasadil antikoncepciu (Mistra),  z čoho som bola v šoku, keďže antikoncepcii som sa chcela vždy vyhnúť. Myslela som si však, že sa to napraví, čo sa samozrejme aj stalo a tak môj cyklus nabral „správny smer“. Po cca dvoch rokoch od brania Mistry, spolu s mojím mužom sme mali rozhovor, kde sme sa zhodli, že by bolo fajn vysadiť tabletky. Tak sa aj stalo. Následne som zmenila gynekológa.

Akou liečbou si si prešla?

Pred rokom v máji, mi meškal menzes cca 46 dní a stále nič, tak som si urobila test a ten som si myslela, že je pozitívny, žiaľ nebol. Následne minulý rok v auguste mi moja gynekologička povedala na preventívnej prehliadke, že ak chceme bábätko, tak by som mala brať liek Dikirogen (voľne dostupný liek, 30ks/mesiac) a dala mi lístok, kde bolo napísané „pre ženy s polycystickými vaječníkmi“. Moja otázka znela: „ja toto mám?“  a ona to potvrdila. potvrdila. Prvé
pocity boli slzy v očiach a husia koža. Následne mi povedala, že syndróm pcos má v jej ambulancii väčšina pacientiek. Je to bežné resp. tak ako sa niekto narodí s hnedými očami, iný s modrými, tak aj ženské telo je iné. V mojom prípade nie je dôvod sa báť. Keďže ja mám svoj cyklus pravidelný (každý mesiac), iné a zložitejšie by to bolo v tom prípade, ak by som menzes mala raz za polrok-rok alebo vôbec. Stačí teda upraviť život a všetko pôjde.

Ako sa vyrovnávaš s polycystickými vaječníkmi, ako upravuješ svoje symptómy? Čo ti pomohlo najviac?

Okrem PCOS, trpím aj seboroickou dermatitídou, takže symptómy sú viacmenej spoločné. Pomáha mi pravidelné čistenie pleti so sírovým/dechtovým mydlom a taktiež umývanie vlasov s týmto mydlom. Snažím sa mať pravidelný pohyb. Samozrejme, nie vždy mám náladu a chuť, keďže pracujem na zmeny a ešte popri práci mám aj iné povinnosti. 

Čo, resp. aký symptóm ťa trápi/trápil najviac?

Najväčší symptóm, ktorý má trápil donedávna sú pocity, ktoré občas prepadnú asi každú ženu s PCOS a to sú strach z toho, že nebudem mamou. Ďalej, že kilá navyše dole nepôjdu, že to bude len horšie. Plus medzi symptómy patria ešte únava, zmeny nálad,  extrémna chuť na sladké a veľký apetít a tým pádom i zväčšený žalúdok.

Naopak, čo sa ti už podarilo upraviť a na čo si najviac hrdá?

Hrdá som v prvom rade na môjho manžela. Keby nebolo jeho pozitívnej nálady, nálady, tak teraz nie som tam, kde som. On mi vždy tak povie: „Mojko, netráp sa nad tým, čo má byť
bude, netlač na pílu, všetko bude v pravý čas.“ A, že ma miluje takú aká som ☺

Vidíš PCOS len ako negatívum, alebo si si v tom našla aj niečo pozitívne, čo ti táto diagnóza ukázala, prípadne zmenila k lepšiemu?

Pomohlo mi to sa na seba a na svet pozerať inou optikou. Prijať svoju ženskosť a netrápiť sa nad vecami, ktoré nedokážem zmeniť.

Aké zmeny si postrehla pri užívaní doplnku výživy Inositol?

Na Inositol som narazila práve na stránke https://www.holifoli.sk/ a beriem ho necelé 3 mesiace a som spokojná. Mám pocit, že keď si ho v priebehu dňa vezmem, nemám až takú extrémnu chuť na sladké. Samozrejme, sladené vody sú u mňa ešte
stále kameň úrazu.

Čo by si rada odkázala ostatným ženám, ktoré majú takisto syndróm polycystických ovárií?

Aby sa nevzdávali. Aby situáciu a prvotne strachy brali s nadhľadom a hlavne, aby sa o tom, otvorene porozprávali, áno, aj so svojimi chlapmi.

 

V prípade otázok, môžete Kiku kontaktovať na jej Instagrame @valo_magy.

Späť na blog

Pridať komentár

Upozorňujeme, že komentáre musia byť pred publikovaním schválené.