O hormonálnej jógovej terapii (HJT), s lektorkou Jankou Šrámkovou

O hormonálnej jógovej terapii (HJT), s lektorkou Jankou Šrámkovou

HJT je účinná aj pre ženy s hormonálnou nerovnováhou, či s PCOS (syndrómom polycystických vaječníkov)

V článku sa dozvieš základné informácie o HJT a jej benefitoch, o mojej osobnej skúsenosti a aj pohľad dlhoročnej certifikovanej lektorky Janky Šrámkovej.

 

Hormonálna jógová terapia a jej benefity

HJT založila Brazílčanka Dinah Rodrigues (narodená v r. 1927) a do dnešného dňa učí zostavu cvikov lektorky po celom svete. Presnú zostavu cvikov, kvôli autorským právam nenájdete nikde na internete len tak zdarma, je potrebné sa zúčastniť oficiálneho kurzu, kde je všetko odborne vysvetlené. Ženy cvičia potom zostavu samé doma, alebo sa môžu zúčastniť opakovacích hodín. Je to jednorazová investícia, ktorá stojí za to. 😊

HJT je forma dynamickej jógy, ucelená a detailne prepracovaná zostava 21 cvikov,  ktorá bola zostavená tak, aby znovu, prirodzene aktivovala tvorbu hormónov a odstránila problémy spojené s hormonálnou nerovnováhou. Primárny účel vytvorenia tejto zostavy cvikov bola menopauza a nepríjemné prejavy s tým súvisiace, ale časom sa zistilo, že táto technika pomáha aj mladším ženám, ktoré trpia napr. PCOS, PMS, hormonálnou nerovnováhou, či neplodnosťou.

 

Ciele HJT 🧘🏽️:

  • na fyziologickej úrovni: znovu aktivuje tvorbu hormónov, znižuje senzitivitu symptómov hormonálnej nerovnováhy, zabraňuje výskytu chorôb spôsobených nízkou hladinou hormónov,
  • na telesnej úrovni: posilňuje svaly, napomáha správnemu držaniu tela, zvyšuje pružnosť a ladnosť pohybu, tvaruje telo, posilňuje kosti,
  • na psychickej úrovni: pomáha zvládať stres, odstraňuje nespavosť, napravuje emočnú nerovnováhu, odstraňuje depresiu a ďalšie emočné problémy ,
  • na energetickej úrovni: aktivuje individuálnu energiu, zvyšuje vstrebávaniu prány, aktivuje žľazy, ktoré tvoria hormóny.

V stručnosti môžeme povedať, že HJT je holistickou a omladzujúcou technikou, ktorá obnovuje a zvyšuje tvorbu hormónov, posilňuje vaječníky, štítnu žľazu, hypofýzu a nadobličky.

Dinah si túto metódu dala vedecky podložiť a štúdie nájdete v jej knihe Hormonálna Jogová Terapia, alebo na jej webe.

Existuje obrovský dopyt po možnostiach nemedicínskej liečby na zvládnutie symptómov PCOS a preto pravidelné cvičenie jógy by mohlo byť účinnou terapeutickou možnosťou.

 

Moja osobná skúsenosť

K HJT som sa dostala náhodne cez FB event a po prečítaní o účinkoch, či výsledkoch cvičiacich žien, som sa hneď prihlásila a spravila si kurz, bolo to v máji 2019. V tom období som bola po vysadení HA (hormonálnej antikoncepcie), mala dosť stresujúce obdobie a moje symptómy PCOS boli asi v najhoršom stave (akné, padanie vlasov, nespavosť, úzkosti, bez menštruácie).

Veľmi sa mi páčilo, že nám Janka dala pred cvičením vyplniť dotazník, kde sme si zaznačili svoje symptómy, po mesiaci som si vždy dotazník znova vyplnila a tak som hneď videla, ktoré zo symptómov sa zlepšili.

Cviky som praktizovala zo začiatku veľmi poctivo (aj 5-6krát do týždňa) a niektoré viditeľné výsledky sa dostavili po cca 3 mesiacoch, ale tá hlavná, menštruácia neprichádzala ani po 4 mesiacoch. Janka dokonca bola veľmi ochotná a pozvala ma k nej domov, aby si cviky so mnou individuálne prešla, či robím všetko správne.

Časom som urobila aj väčšie zmeny v životnom štýle, zmenila prácu, znížila stres, či upravila stravu a nakoniec som menštruáciu dostala po trištvrte roku. 😊

Čo na HJT veľmi oceňujem, sú dychové a antistresové cviky, ktoré sú taktiež dôležitou súčasťou, aby naše telo mohlo fungovať a benefitovať z cvikov. Momentálne zostavu cvičím minimálne 1x do týždňa a niekedy aj častejšie, podľa situácie a ako to momentálne cítim. HJT dôverujem a určite odporúčam zaradiť všetkým ženám s PCOS ako jednu z alternatív zlepšenia symptómov, či podporenia plodnosti.

 

O Janke Šrámkovej - certifikovanej lektorke HJT

Na základe jej nepríjemných prejavov menopauzy sa rozhodla hľadať možnosti ako ich zmierniť a dostala sa k článkom o HJT. V roku 2017 sa jej podarilo absolvovať certifikovaný kurz u Dinah Rodrigues a od vtedy šíri túto osvetu a učí zostavu cvikov pre ženy po celom Slovensku. Okrem HJT má za sebou aj tieto kurzy: HJT pre diabetikov, lektorské kurzy klasickej hatha jogy, kurz regresnej terapie, reiky, Silvovej metódy ovládania vedomia, Čchi-Kungu všeobecne, Čchi-kungu žiariaceho lotosu pre ženy. Viac sa dozviete na jej webe www.hormonalka.sk , na Instagrame ju nájdete pod @hormonalka_js a na facebooku https://www.facebook.com/hormonalka.  Jej kurzy určite odporúčam bola tam veľmi príjemná atmosféra. 😊

 

Vedela by si odhadnúť, koľko % sú ženy v období menopauzy a koľko žien je skôr vo fertilnom veku, 16-45 rokov?  

Dá sa povedať, že cca 50% žien je do 45. roku života a cca 50% nad 45 rokov.

Čo ženy vo fertilnom veku trápi najčastejšie? (neplodnosť, PCOS, štítna žľaza, všeobecne hormonálna nerovnováha?)  

Áno, sú to symptómy hormonálnej nerovnováhy, t.j., dá sa povedať, že do toho cca 40.-45. roku života je to hlavne nepravidelnosť menštruácie, PMS, neplodnosť, podráždenosť, výbušnosť, úzkosti, depresie, migrény, bolesti hlavy, tŕpnutie končatín, nespavosť, vypadávanie vlasov, cysty na vaječníkoch, akné, zhoršená pamäť, spomalené myslenie, znížená funkcia štítnej žľazy, studené stehná,....

Akú máš spätnú väzbu od žien, ktoré prešli kurzom?

Vždy účastníčky kurzov prosím, aby mi dali spätnú väzbu. Žiaľ, nie každá pri cvičení zotrvá a nie každá mi dá vedieť. Veľmi sa teším, keď mi ženy píšu, ako im HJT pomohla, že otehotneli, pošlú mi fotografiu s bruškom a neskôr aj s bábätkom. Píšu, že sa im zlepšila nálada, sú optimistické, prešlo PMS, sú plné energie a čulosti, prestali im vypadávať vlasy, akné vymizlo, môžu lepšie spávať, nepotrebujú užívať lieky, ktoré dovtedy museli (napr. na štítnu žľazu,...), sú plné chuti do života, cítia sa psychicky o 10 rokov mladšie, atď...

Máš kurz aj HJT pre diabetikov, keďže ženy s PCOS majú veľmi často inzulínovú rezistenciu, myslíš si, že stačí absolvovať HJT, alebo je dobré robiť obe?

V čom sa líšia? Cca 2/3 cvikov sú rovnaké, akurát cirkulácia energie sa robí do iných žliaz. Princíp je však rovnaký. Ženy, ktoré absolvovali kurz HJT a pravidelne cvičia, hovoria, že sa im zlepšujú výsledky aj po stránke diabetes a dokonca im na základe toho lekár znižuje dávky potrebných liekov.

Nejaký tip na vytrvalosť v cvičení?

Napríklad ja, keďže sa nadchnem pre vec a často ma to potom opustí, som si napísala v tom čase rúžom na zrkadlo „MÁM PEVNÚ VÔĽU“. Tiež je motivačné zapisovať si do kalendára (súčasťou skrípt) dni cvičenia a bez cvičenia. Najviac však motivujú výsledky. Dotazník treba poctivo vyplniť a po každom mesiaci cvičenia nanovo vyplniť a porovnať si výsledky. Prvé výsledky pritom žena pocíti už i o dva týždne a niektoré ženy dokonca hneď po absolvovaní kurzu. Stanú sa aj také pozitívne veci, ktoré v dotazníku vôbec nie sú, až to neuveriteľné. Žena objavuje nové veci v sebe, okolo seba, silnie, rastie sebavedomie a to je asi najväčšou motiváciou zotrvať. Motivačné je i to, že keď žena prestane cvičiť zistí, že to, čo nadobudla, časom odchádza, preto sa k cvičeniu vráti a už pri ňom ostane, ak sa chce cítiť po všetkých stránkach lepšie.

3 top pózy pre ženy s PCOS?

Hormonálka sa musí cvičiť ako celok, aby mala efekt, nemožno vytrhnúť len niečo. Jednotlivé cviky na seba nadväzujú a vystavujú dokopy ozdravujúci a harmonizujúci celok s pozitívnym efektom na celý organizmus.

Aké najväčšie benefity prináša HJT tebe?

V čase, keď som prechádzala kritickým obdobím menopauzy, tak bolo pre mňa najväčším benefitom, že  sa mi podarilo odstrániť to, čo ma najviac trápilo, t.j. návaly tepla, bolesti kĺbov, vypadávanie vlasov, nespavosť, tŕpnutie končatín, stavy strachu, depky. V súčasnosti cvičím minimálne tri razy do týždňa, ráno, pred odchodom do práce pre celkovú  vitalitu počas dňa, rozprúdenie energie, dobrú náladu, nadhľad, pocit sviežosti. Napríklad nemusím cvičiť žiadne iné cviky, aby ma neboleli kĺby. Keď dlhšie necvičím (na dovolenke, cez Vianoce, keď je plný dom....), tak cítim absenciu, začínajú ma bolieť kĺby, kríže, nemám dobrú náladu, som spomalená, horšie spávam  ...atď   

Ako často robíš kurzy?

Záleží od situácie. Niekedy raz za dva mesiace, inokedy častejšie, či menej často. Záleží skutočne od dopytu (počas pandémie sa prezenčné kurzy vôbec nekonali).

Robíš kurzy aj online?

Počas pandémie som robila kurzy online. Ostala som pri ONLINE opakovacích lekciách, kde si absolventky môjho kurzu HJT môžu so mnou celú zostavu za hodinku precvičiť. Nárok na jednu takú bezplatnú hodinu má každá účastníčka môjho kurzu. V prípade záujmu o pravidelnú účasť, je to možné za symbolický poplatok.

Ako sa ženy o kurzoch HJT môžu dozvedieť?

Vždy zverejňujem termíny na mojom webe, FB a IG. Okrem toho sú vyvesené plagátiky na mieste konania kurzu, kde som dohodnutá s prevádzkarmi priestorov. Najčastejšie robím kurzy v Bojniciach – v tanečnej sále Kúpeľnej kaviarničky, ale v podstate idem tam, kde ma ženy volajú. Chodím aj do Nitry, bola som v Trenčíne, Považskej Bystrici, v Gaderi, v Piešťanoch, Partizánskom, Šali. Pred časom ma kontaktovala skupinka žien v Bytči s tým, že mali všetko zabezpečené vrátane priestoru, do ktorého ma pozvali.

 

✍️ Ak ťa HJT zaujala a rada by si sa zúčastnila kurzu, do komentára kľudne napíš, v ktorom meste by si sa ho chcela zúčastniť. ⬇️

 

Požité zdroje:
Hormonální jógová terapie – Dinah Rodrigues
Späť na blog

Pridať komentár

Upozorňujeme, že komentáre musia byť pred publikovaním schválené.