inozitol účinky, inositol pcos, inozitol v potravinách, myo a D-chiro inozitol. Prírodne a naturálne na PCOS

Inozitol a jeho účinky

Počuli ste už, že formy myo a D-chiro inozitol sú najúčinnejšie v manažovaní symptómov PCOS?

V článku sa dozvieš základné informácie o zložke inozitol, kde sa vyskytuje, jeho benefity, či má aj vedľajšie účinky, jeho formy a vysvetlenie, prečo je práve kombinácia myo a D-chiro inozitolu najviac benefitná pre ženy s PCOS.

 

Inozitol sa môže používať v jedle bez akéhokoľvek obmedzenia. Ako liečivo sa inozitol používa ako doplnok výživy v špeciálnych diétnych potravinách a dojčenskej výžive. Keďže inozitol predstavuje dôležitú úlohu pri zabezpečovaní fertility oocytov, skúmalo sa jeho použitie pri liečbe polycystických vaječníkov. Inozitol je tiež predmetom výskumu na liečbu cukrovky, prevenciu metabolického syndrómu, pomocný prostriedok na chudnutie, liečbu depresie, psychiatrických a úzkostných porúch a na prevenciu rakoviny.

 

Čo je Inozitol?

Hoci sa inozitol často označuje ako vitamín B8, považuje sa iba ako pseudovitamín, pretože je to molekula, ktorá sa nekvalifikuje ako základný vitamín, lebo hoci je jeho prítomnosť v tele nevyhnutná, ľudské telo si ho vie vyprodukovať do určitej miery aj samo.

Je dôležitým stavebným prvkom niektorých fosfolipidov (hlavná časť všetkých bunkových membrán v tele) so signálnou funkciou (prenos chemických správ). Je prítomný v bunkových membránach mozgu, srdci, svaloch, reprodukčných orgánoch, kostiach, atď. Inozitol sa podieľa na zvyšovaní citlivosti na inzulín v rôznych tkanivách, čo zlepšuje metabolickú a ovulačnú funkciu. Inozitol je súborom deviatich rôznych stereoizomérov, zvyčajne sa používa názov myo-inozitol, lebo je to najbežnejší typ inozitolu.

 

Kde sa Inozitol prirodzene vyskytuje?

Bežne sa Inozitol vyskytuje v telesných tkanivách, syntéza inozitolu prebieha prevažne v obličkách v množstve niekoľko gramov za deň. Vedci tvrdia, že inozitoly môžu byť použité ako záložný systém správ, keď zlyhá obvyklý inzulínový signalizačný systém.

Inozitoly môžeme získať konzumáciou zdravých potravín, ako napríklad: melón, grapefruit, ostatné citrusové plody, fazuľa, hnedá ryža, celozrnná, mandle, vlašské orechy, zelené fazuľky, hrášok, špargľa, mrkva, hrušky, jablká, čerešne, paradajky, ovos, kukurica a obilninách ako zložka lecitínov. Hlavným zdrojom inozitolu pre dojčatá je materské mlieko, a preto sa často pridáva do dojčenskej výživy.

Meškajúca menštruácia, ako si navrátiť menštruačný cyklus. Čo jesť s PCOS. Diéta pre PCOS

Môžete si tiež kúpiť doplnky výživy s obsahom inozitolu, vo forme tablety alebo prášku, ktoré zmiešate s vodou.

 

Účinky inozitolu

Výskumy naznačujú, že inozitol môže pomôcť ľuďom so psychickými zdravím, ako je panická porucha, depresia, bipolárna porucha, syndróm polycystických ovárií, metabolický syndróm, či cukrovka.

 

D-chiro inozitol (DCI) vs Myo-inozitol (MI)

Myo a D-chiro inozitol sú inzulinové senzitizéry a oba vykonávajú iné funkcie. Enzým epimeráza premieňa MI na DCI. MI je zapojený do aktivácie dopravcov a využívania glukózy a DCI je aktívny hlavne v syntéze a skladovaní glycogénu. Na úrovni vaječníkov zohrávajú MI a DCI rôzne úlohy:

  • myo-inozitol - reguluje aktivitu niekoľkých hormónov, ako je inzulín, hormón štítnej žľazy (TSH) a hormón stimulujúci folikuly (FSH),
  • D-chiro inozitol - predpokladá sa, že je mediátorom účinku inzulínu a podporuje ukladanie glukózy.

Štúdie naznačujú, že pomer 40:1 myo-inozitol/D-chiro inozitol je najvhodnejší na liečbu PCOS, pre obnovenie ovulácie a normalizáciu hladín hormónov. V tomto pomere sa prirodzene vyskytujú v tele a aj vzhľadom na špecifický vzťah medzi MI a DCI a ich rozdielne fyziologické úlohy, kombinovaná terapia myo a D-chiro inozitolu v pomere 40:1 bola navrhnutá ako alternatíva a účinná liečba pre ženy s PCOS. Normálne sa MI premieňa na DCI. Vedci sa však domnievajú, že niektoré ženy s PCOS nie sú schopné previesť MI na DCI. Nižšie hladiny DCI zvyšujú riziko inzulínovej rezistencie a vysokej hladiny cukru v krvi.

 

Benefity Myo-inozitolu a D-chiro inozitolu pre ženy s PCOS:

  • zlepšenie funkcie vaječníkov a plodnosti,
  • upravenie pravidelnosti menštruačného cyklu,
  • podporenie normálnej hladiny hormónov,
  • zvýšenie hladiny FSH,
  • zníženie hladiny testosterónu (zlepšenie akné a hirtuizmu) ,
  • podporuje normálne hladiny lipidov,
  • zlepšenie inzulínovej rezistencie,
  • prevencia gestačného diabetu (cukrovka zistená počas tehotenstva),
  • zníženie krvného tlaku,
  • benefity pre mentálne zdravie: zlepšenie symptómov depresie, úzkosti,
  • zlepšuje činnosť štítnej žľazy,
  • pomoc pri schudnutí, efektívnejšie odbúravanie tukov,
  • zníženie cholesterolu.

 

Má inozitol nejaké vedľajšie účinky?

Nie sú zatiaľ známe žiadne vedľajšie účinky Inozitolu. Štúdie ukázali, že inozitol je bezpečný a dobre tolerovaný u väčšiny ľudí. Mierne vedľajšie účinky však boli hlásené pri dávkach 12 gramov denne alebo vyšších, ako napríklad: nevoľnosť, plynatosť, problémy so spánkom, bolesť hlavy, závraty a únava.

 

*Pred začatím užívania tohto doplnku výživy sa vždy najskôr poraďte so svojím lekárom.

 

 

Použité zdroje:
1. https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/Inositol#section=Drug-Indication
2. https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/Inositol
3. https://www.inositoli.it/en/
4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22823904/
5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17952759/
6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21608442/
7. Matarrelli B, Vitacolonna E, D’Angelo M, et al. Effect of dietary myo-inositol supplementation in pregnancy on the incidence of maternal gestational diabetes mellitus and fetal outcomes: a randomized controlled trial. J Matern Fetal Neonatal Med. doi:10.3109/14767058.2013.766691
8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18635905/
9. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21845803/

Späť na blog

Pridať komentár

Upozorňujeme, že komentáre musia byť pred publikovaním schválené.