Prečo je dobré vedieť aký typ PCOS máš?

Prečo je dobré vedieť aký typ PCOS máš?

Každá žena 💁‍♀️ so syndrómom polycystických vaječníkov má unikátny, špecifický mix symptómov a každý z nich pramení z iného zdroja, na ktorý by mala každá prihliadať pri nastavení „liečby“. Prehľadnou infografikou nižšie sa vieš rýchlo zorientovať a pochopiť aký typ PCOS prevláda u teba.

Rozlišujeme 4 typy PCOS podľa toho, čo je koreň, pôvod jednotlivých prejavov. Je dôležité vedieť aký typ PCOS dominuje najviac v tvojom prípade a na základe toho vieš urobiť ďalšie kroky 👣 pri manažovaní jednotlivých prejavov a teda zlepšiť tak celkový stav PCOS.

Neexistuje 1 recept pre všetky, môžeš mať kľudne aj viacero z typov a samozrejme toto nie je diagnostikovanie, je to iba pomoc sa zorientovať a robiť také zmeny v živote, ktoré budú prospešné pre tvoje telo. 

Viac o PCOS, symptómoch a kritériách k diagnostike nájdeš v tomto článku.

 

 

Posledný "typ" iné - je pravdepodobné, že sa nájdeš vo viacerých a existujú aj ženy, ktoré spĺňajú diagnostické kritériá pre PCOS, ale nemajú inzulínovú rezistenciu, zápaly alebo problémy s nadobličkami a neboli ovplyvnené hormonálnou antikoncepciou. Stále existuje spúšťač symptómov, ale patrí do kategórie „iné“, je to napríklad nedostatok vitamínov, potravinová intolerancia, ochorenie štítnej žľazy, či podvýživa.

 

 

 

Použité zdroje:
1. 3_1-Syndrom-polycystickych-ovarii-OPS-Endokrinologia_Diabetologia
2. https://academic.oup.com/edrv/article/33/6/981/2354926
3. https://www.ndtv.com/health/types-of-pcos-did-you-know-there-are-4-types-of-pcos-find-out-their-causes-and -treatments-2515009
4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27510482/
5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3277302/
6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3309040/
7. https://www.healthypcos.com/blogs/pcos/which-type-of-pcos-do-you-have
Späť na blog

Pridať komentár

Upozorňujeme, že komentáre musia byť pred publikovaním schválené.