Kúzlo mikrozeleniny a klíčkov pre hormonálnu rovnováhu ⚖️

Kúzlo mikrozeleniny a klíčkov pre hormonálnu rovnováhu ⚖️

Klíčenie 🌱 je prirodzený proces, ktorý je na Zemi bez zásahu človeka milióny rokov a aj na Slovensku má dlhoročnú tradíciu, ich benefity využívali aj naši predkovia. Klíčok sa odborne nazýva radikula, je embryonálna fáza vývoja koreňov rastlín, čiže je to zárodok budúcej rastliny.

Mikrozelenina a klíčky sú plné prány a pomáhajú regenerovať bunky nášho tela. Klíčky môžu byť až 40-krát bohatšie na živiny a môžu obsahovať aj širšie spektrum antioxidantov ako ich plne pestované odrody zeleniny.

Napr. zo štúdie na Yale univerzite namerali v naklíčenom ovse 🌾 po 5 dňoch:

  • Niacin – zvýšenie o 500%
  • Biotin – zvýšenie o 50%
  • Kyselina pantotenová – zvýšenie o 200%
  • Pyridoxín (vit. B6) – zvýšenie o 500%
  • Kyselina listová – zvýšenie o 600%
  • Inositol – zvýšenie o 500%
  • Thiamin (vit. B1) – zvýšenie o 10%

Klíčok verzus výhonok (mikrozelenina):

Aj keď sú výhonky a klíčky podobné, obe sa dajú pestovať v interiéri a obe sa dajú pestovať z rovnakých druhov semien, ale tu sa podobnosti končia.

Medzi klíčkami a výhonkami sú tri kľúčové rozdiely:

  • nachádzajú sa v rôznych štádiách rastu rastliny,
  • potrebujú preto na rast rôzny čas,
  • pestujú sa pomocou rôznych metód a v rôznych výsadbových podstielkach/pôdach.

Strukovinové a obilninové semienka poskytujú nášmu organizmu najväčšie benefity práve v štádiu klíčku, bez vyrastajúcich lístkov a korienkov. Pri týchto semenách nie je „preklíčenie“ do rastlinného výhonku žiadúce. Naopak zelené rastlinky a vňate sú pre nás významnejšie ako výhonky, keď je zelená rastlina trošku väčšia a mohutnejšia (do 5 cm). 🌱

Semená, ktoré sú pomocníkom pre zdravú hormonálnu rovnováhu:

  • Alfalfa 🌱 – „ďatelina“ – bohatá na vitamíny A, B, C, D, E, G, K, U, vitamíny skupiny B, draslík a vápnik. Obsahuje skupinu molekúl nazývaných izoflavóny. Ide o typ fytoestrogénu, rastlinného hormónu, ktorý napodobňuje pôsobenie hormónu estrogén. Niektorí tvrdia, že lucerna môže byť účinným liekom na menštruačné poruchy, ako je predmenštruačný syndróm (PMS) a menopauza. Pomáha znižovať cholesterol, zlepšuje metabolické zdravie a je silný antioxidant.
  • Senovka grécka 🌿- reguluje menštruáciu a môže pomôcť pri bolestiach a nervozite pred jej príchodom. Pomáha tiež regulovať návaly a zmeny nálad pri menopauze.
  • Brokolicové semená 🥦- obsahujú vysoké množstvo sulforafánu, ktorý podporuje metabolizmus estrogénu. Ženy s PCOS často zápasia s estrogénovou dominanciou, alebo zlou metabolizáciou estrogénu. Sulforafán pomáha metabolizovať „zlý“ estrogén v tele na ten „dobrý“, ktorý telo potom môže využiť alebo sa ho zbaviť.
  • Ďalšou superschopnosťou 🦸‍♀️ brokolicových klíčkov je ich schopnosť pomáhať pri detoxikácii pečene. Odstránenie prebytočných toxínov z pečene môže pomôcť lepšiemu tráveniu, vstrebávaniu živín a zníženiu celkovej toxickej záťaže. Pridanie 2-3 polievkových lyžíc tejto superpotraviny môže znížiť príznaky PCOS a pomôcť obnoviť hormonálnu rovnováhu.

Počuli ste už o produkte, Naklíčené brokolicové semená? Môžete ich ihneď konzumovať a nemusíte čakať kým vám vyklíčia. Tento produkt je na slovenskom trhu unikátny, zvláštnosť naklíčených semien brokolice je, že tesne predtým, ako semená začnú pučať a vytvárať dlhšie výhonky, je proces klíčenia ukončený. Naklíčené semienka sa šetrne sušia a zachovávajú si tak kvalitu surovej zeleniny. 🥦

Aktuálne obdobie - koniec zimy ❄️, začiatok jari ☀️ je ideálne obdobie spestriť svoju stravu mikrozeleninou, či klíčkami. Prirodzene máme v našich podmienkach menej čerstvej zeleniny a možností odkiaľ získať dostatok vitamínov a minerálov. Odporúčam kúpiť semená, ktoré boli pestované bez chémie a v biokvalite.

 

 

Použité zdroje:
Kniha – Hormonální jógová terapie – Dinah Rodrigues
Kniha – Klíčkovanie, malý sprievodca veľkými premenami – Viera Múdra
Assessment of vitamin and carotenoid concentrations of emerging food products: edible microgreens - PubMed (nih.gov)
Dietz BM, Hajirahimkhan A, Dunlap TL, Bolton JL. Botanicals and their bioactive phytochemicals for women's health. Pharmacol Rev. 2016;68(4):1026-73. doi:10.1124/pr.115.010843
Späť na blog

Pridať komentár

Upozorňujeme, že komentáre musia byť pred publikovaním schválené.