Sympto-termálna metóda a nepravidelné/dlhé cykly/PCOS

Sympto-termálna metóda a nepravidelné/dlhé cykly/PCOS

MENŠTRUAČNÝ CYKLUS JE ZRKADLOM TVOJHO ZDRAVIA
Symptotermálna metóda prináša jedinečný spôsob monitorovania reprodukčného zdravia ženy.

 

Čo je sympto-termálna metóda (STM)?


STM spočíva v sledovaní cyklov pomocou základných znakov plodnosti: cervikálny hlien „výtok“ (príp. zmeny krčka maternice) a bazálna teplota (BTT). Tieto znaky sledujeme v reálnom čase, čím berieme ohľad na individualitu cyklu (nie je každý cyklus rovnaký, vplýva naň množstvo faktorov). Sledovaním cyklu do hĺbky vieme lepšie povedať, či je cyklus zdravý, či a kedy tam prebieha ovulácia, kedy príde menštruácia, kde v cykle môže byť nejaký problém. Považuje sa za jednu z najúčinnejších metód prirodzeného plánovania rodičovstva, ak sa používa správne. Bola vypracovaná a vedecky overovaná v Nemecku v spolupráci tímom odborníkov, podložená laboratórnymi a ultrazvukovými vyšetreniami.

 

Môžeš ju využiť:

  • ako antikoncepciu (vyhnúť sa otehotneniu),
  • pri snahe k počatiu,
  • na sledovanie zdravia svojich cyklov.

 

Fakty, o ktorých si možno nevedela:

  • STM je vedecky podložená metóda so spoľahlivosťou 99,6% pri snahe vyhnúť sa otehotneniu.
  • Predpokladá sa, že cca 80 % žien otehotnie v rámci 1 roka snaženia. Až po tejto dobe sa začínajú riešiť problémy s (ne)plodnosťou.⁠
  • Podľa 1 nemeckej štúdie (346 pozorovaných žien), otehotnelo až 81% z nich za pomoci STM do 6 mesiacov.
  • Iba 13% žien má 28 dňové cykly.
  • Ovulačné testy nemôžu potvrdiť, či ovulácia skutočne nastane o deň alebo dva neskôr. Niektoré ženy môžu mať prudký nárast hormónu LH bez uvoľnenia vajíčka, čiže bez ovulácie. Ovulačné testy môžu vyjsť falošne negatívne aj falošne pozitívne (často pri PCOS).
  • Spermie dokážu prežiť v cervikálnom hliene 3-7 dní.
  • Hormonálnou antikoncepciou nemáš menštruáciu, iba pravidelne vyvolané krvácanie.

Či už máš PCOS alebo nie, ak máš dlhé / nepravidelné cykly, môžeš v nich vidieť napr., že:

  1. Tesne po menštruácii máš iba pár (alebo žiadne) dni bez hlienového príznaku.
  2. V cykle sa ti viackrát prestrieda hlien vyššej kvality s hlienom nižšej kvality. To, že sa kvalita hlienu takto mení (príp. ti vyšiel aj pozitívny ovu test / si mala ovulačné bolesti), neznamená, že ovulácia určite prebehla. Telo sa môže o ovuláciu snažiť, ale nakoniec sa mu to nepodarí!⚠️ Preto je naozaj opodstatnené meranie bazálnej teploty 🌡. Až vďaka jej zvýšeniu podľa pravidiel STM vieš spoľahlivo spätne potvrdiť, že ovulácia v cykle skutočne prebehla.
  3. Vidíš skrátenú luteálnu fázu (<12 dní) a špinenie na konci cyklu, čo bývajú znaky zníženej hladiny progesterónu.

Všetky tieto signály o niečom značia.

🖼 Cyklus na obrázku má 60 dní. Folikulárna fáza trvala 50 dní a luteálna 10 dní. Ovulácia tak prebehla približne 50.-51. deň cyklu. Ak by si žena takýto cyklus nesledovala, netušila by, čo sa v jej tele deje, prečo ešte nemá menštruáciu, či už prebehla ovulácia, či je tehotná 🤰🏼, či má problematický cyklus.


💪🏻 Sledovanie nepravidelných / dlhých cyklov v reálnom čase je rovnako spoľahlivé ako sledovanie tých pravidelných. Nemáš sa totiž ako oklamať, v priebehu cyklu máš maximálny prehľad o tom, čo sa práve deje. Žiadne štatistiky a predpovede podľa predošlých cyklov.


👩🏼‍⚕️ Takisto máš skvelú šancu lepšie odkomunikovať s lekárom, čo sa v tvojom cykle deje a trefnejšie riešiť prípadné nezrovnalosti, napr. správnym načasovaním hormonálnych testov alebo liečby (ak je vôbec potrebná).


Neboj sa sledovať si cykly podľa STM aj ak ich máš dlhé / nepravidelné. Z STM sa tak okrem "prirodzenej antikoncepcie" / pomôcky k 🤰🏻 môže stať aj veľmi nápomocná diagnostická metóda.

 

Miška, zakladateľka Own Your Cycle, je certifikovaná lektorka STM, ktorá učí ženy porozumieť svojim cyklom a dosiahnuť svoj cieľ prirodzenou cestou - či už ide o snahu otehotnieť, vyhnúť sa otehotneniu alebo sa dostať bližšie k ozdraveniu svojich cyklov.

Začať s STM samostatne môže byť pre niekoho celkom komplikované, prípadne chaotické, preto ak sa chceš dozvedieť viac o STM určite sleduj profil @ownyourcycle alebo na webe Own Your Cycle, nájdeš aj aktuálne termíny kurzov STM, kde budeš mať všetko detailne vysvetlené. Prípadne si môžeš s Miškou booknuť aj individuálnu konzultáciu, je to už len na tebe.

 


Zdroj: Instagram: @ownyourcycle

Späť na blog

Pridať komentár

Upozorňujeme, že komentáre musia byť pred publikovaním schválené.