Rozhovor s Michaelou Šenkovou, zakladateľkou Own Your Cycle

Rozhovor s Michaelou Šenkovou, zakladateľkou Own Your Cycle

Miška, zakľadateľka Own Your Cycle, je certifikovaná lektorka STM (sympto-termálnej metódy), ktorá učí ženy porozumieť svojim cyklom a dosiahnuť svoj cieľ prirodzenou cestou - či už ide o snahu otehotnieť, vyhnúť sa otehotneniu alebo sa dostať bližšie k ozdraveniu svojich cyklov.

Viac o téme STM a nepravidelné/dlhé cykly/PCOS nájdeš v tomto článku.

 Ako si sa dostala k téme STM a čo ťa viedlo k založeniu Own Your Cycle?

Pred rokmi som užívala som hormonálnu antikoncepciu, z ktorej som mala množstvo nežiaducich účinkov, a tak som sa snažila hľadať informácie o tom, ako ju vysadiť čo najšetrnejšie k svojmu telu. Dostala som sa tak aj k rade sledovať si po vysadení cykly pomocou STM na lepšie porozumenie toho, ako sa po HAK „správajú“. Keď som zistila, že STM nie je len „počítanie plodných dní“ ale vedecky podložená metóda, začala som sa sledovať a bola v úžase, ako STM skutočne funguje. Nerozumela som, prečo tieto informácie nie sú všeobecne známe, a tak som sa rozhodla to zmeniť – aby mal prístup k porozumeniu svojho tela a plodnosti skutočne každý.

Sama máš PCOS, ako tebe pomohlo sledovanie si cyklu pomocou STM, prípadne čo ťa to naučilo?

Nejaký čas po vysadení HAK mi bolo diagnostikované PCOS. To, že sa mi s cyklami niečo deje, som zistila práve vďaka STM. Následne ma sprevádzala po celej ceste k ozdraveniu cyklov (čo sa napokon aj podarilo). Bola to úžasná pomôcka – vždy som vedela, čo sa v cykle deje, či sa cykly postupne ozdravujú, či už prebehla ovulácia, kedy príde ďalšia menštruácia, a tiež som vďaka tomu ušetrila svoje telo od niekoľko vyvolávacích injekcií (vedela som, že som už po ovulácii a menštruácia teda určite do 2 týždňov príde, aj keď som bola napr. už 50. deň cyklu).

Prečo by si ženám s PCOS odporučila STM?

STM je ako prepojenie komunikácie medzi vaječníkmi a mozgom. Vieme vďaka nej v reálnom čase sledovať, čo práve vaječníky robia a ako sa im darí „robiť svoju prácu“. Vidíme, či sa snažia ovulovať a aj to, či sa im to nakoniec aj podarí. Okrem toho, že je to skvelá diagnostická pomôcka, tak vďaka tomu vieme dobre spozorovať aj plodné dni, aj keby boli napr. až okolo 40. dňa cyklu. To nám vie pomôcť pri snahe otehotnieť aj sa otehotneniu vyhnúť.

Sú dlhé cykly podľa teba zlé, nezdravé a je potrebné to riešiť hneď nasadením hormonálnej liečby?

Za normálnu dĺžku cyklov sa považujú cykly do 35 dní. Raz za čas sa dlhší cyklus môže prihodiť každému, no ak sa cykly začnú postupne predlžovať, je to znak, že môže ísť o zdravotný problém, a je vhodné navštíviť lekára. Pokiaľ si ale sledujeme cykly, vieme si to ukorigovať a máme pravidelne ovuláciu, a dostatočne dlhú poovulačnú fázu, tak môže byť trochu dlhší cyklus iba naša vlastná individualita, ktorá je zdravá a v poriadku.

Častokrát sa píše, že s PCOS nemôžeš otehotnieť/čiže nemáš ovuláciu, ako to vidíš z praxe?

Nielen z praxe, ale z podstaty tejto diagnózy, to vôbec nie je pravidlo. Je naozaj iba málo žien, ktoré vôbec neovulujú. Ženy s PCOS majú často dlhé cykly, tým pádom aj neskôr ovuláciu. Pomocou sledovania cyklov ju vieme pekne odhaliť aj s plodnými dňami, a tak optimalizovať šancu na otehotnenie. Tým, že ovulácia prebieha v cykle iba raz, tak pokiaľ sa trafíme do plodného obdobia, máme rovnakú šancu otehotnieť, či už prebehne ovulácia 14. deň alebo 40. deň cyklu, a tým pádom je aj šanca otehotnieť v rámci cyklu v podstate identická ako pri ženách bez PCOS.

Akú aplikáciu na zaznamenávanie si cyklu používaš, resp. odporúčaš?

Ja používam aj odporúčam aplikáciu Read Your Body, ktorú som ako dobrovoľníčka aj preložila do slovenčiny, aby bola lepšie prístupná aj u nás. V Read Your Body sa všetko zapisuje manuálne, a tak je skvelá na zapisovanie údajov pre STM – nevypočítava plodné dni vopred, a tak nezmätie užívateľky s tým, kedy by mali mať ovuláciu (ako to mylne býva pri iných aplikáciách). STM sa dá ale značiť aj do papierovej záznamovej tabuľky, ktorú vám rada poskytnem.

Aké potenciálne benefity vidíš v tejto metóde, okrem tých základných, ktoré boli už spomínané v článku?

Je to obrovská pomoc pri ozdravovaní cyklov ale aj pre psychiku – pri akokoľvek dlhom cykle vždy vieme, kedy príde menštruácia a či môžeme byť tehotné. Málo žien ale vie, že STM pri úspešnom otehotnení nekončí. Využívame ju tiež pre stanovenie dĺžky tehotenstva a výpočte termínu pôrodu. Lekári stanovujú aktuálnu dĺžku tehotenstva podľa poslednej menštruácie, pričom sa počíta s tým, že ovulácia prebieha 14.-15. deň cyklu. Od ženy, ktorá mala menštruáciu pred 50 dňami, by sa tak očakávalo, že už je v pokročilejšom štádiu tehotenstva (pričom mohla reálne ovulovať pred 2 týždňami), a tak sa môže zdať plod menší ako by sa čakalo, čo môže spôsobiť veľký stres a nepríjemné situácie. Ak však žena vie, že ovulovala v cykle neskôr, tak vie, že plod nebude odpovedať „tabuľkovým údajom“ ale bude menší, ako by sa predpokladalo. Rovnako je to aj s termínom pôrodu, ktorý počítame podľa skutočnej ovulácie. STM sa dá tiež využiť po pôrode, aj keď cykly ešte nenabehli. Je naozaj vhodná do každej fázy života ženy.

Existujú nejaké vedľajšie účinky, ktoré treba zvážiť?

Tým, že STM nijako nezasahuje do tela, tak fyzické vedľajšie účinky nemá. Čo môže byť pri snahe vyhnúť sa počatiu oproti iným metódam nevýhodou, je vstupná časová investícia na naučenie metódy. Ja to ale vnímam ako úžasné plus – naučiť sa, ako svoje telo funguje.

Ako dlho trvá, kým bude táto metóda úplne „pripravená na použitie“?

Už aj dnes si môžete ísť kúpiť bazálny teplomer, odsledovať svoj cervikálny hlien a od rána sa začať merať. Už po pár dňoch môžete odsledovať zmeny v hliene, a tak postupne začať chápať svojmu telu. Ak si nie ste isté v pravidlách STM, stačí sa pozapisovať jeden cyklus a využiť konzultáciu na dovysvetľovanie záznamu. Inak sa dá metóda využívať naozaj hneď. Pri snahe vyhnúť sa otehotneniu je pre najvyššiu spoľahlivosť najlepšie absolvovať kurz – ten trvá jeden mesiac, počas ktorého je ihneď možné sledovať si cyklus a rovno prvý sledovaný cyklus potvrdiť, že ovulácia v cykle už určite prebehla, a tak si užiť neplodné obdobie po ovulácii už v prvom sledovanom cykle.

 

Začať s STM samostatne môže byť pre niekoho celkom komplikované, prípadne chaotické, preto ak sa chceš dozvedieť viac o STM určite sleduj profil @ownyourcycle alebo na webe Own Your Cycle, nájdeš aj aktuálne termíny kurzov STM, kde budeš mať všetko detailne vysvetlené. Prípadne si môžeš s Miškou booknuť aj individuálnu konzultáciu, je to už len na tebe.

 

 

Späť na blog

Pridať komentár

Upozorňujeme, že komentáre musia byť pred publikovaním schválené.